ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Ερωτήματα για τα λιγνιτικά ορυχεία της Φλώρινας», κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Βουλευτής Λάρισας, Κυριάκος Βελόπουλος. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός    Ποια είναι η ενεργειακή πολιτική σας απέναντι στη γείτονα χώρα που λειτούργει μονάδες παραγωγής ενέργειας, μέσω της καύσης του λιγνίτη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη συνοριακή γραμμή με τη Φλώρινα και αν  Προτίθεται να προχωρήσει στην παράταση πέραν του 2028 των ορυχείων λιγνίτη στον νομό της Φλώρινας για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας μας.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Φλώρινας, εντατικοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες για την αναβίωση ενός ακόμη ορυχείου λιγνίτη στην περιοχή της Αχλάδας Φλώρινας, με εξόρυξη λιγνίτη υψηλής θερμιδικής απόδοσης, ώστε οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου και η μία του ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, να είναι σε θέση απόδοσης της μέγιστης ισχύος τους, μετά την επιστράτευση των λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών, σε συνδυασμό με την παράταση της ζωής τους έως το 2028. Όπως μας μετέφεραν οι ως άνω, εντύπωση προκαλεί στους κατοίκους της Φλώρινας η ενεργειακή πολιτική που εφαρμόζεται στην περιοχή τους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες τους, η γειτονική χώρα στα βόρεια του νομού της Φλώρινας αναζητεί εδώ και λίγο καιρό λιγνίτη από γειτονικές χώρες και έχει απευθυνθεί και στις ιδιωτικές εταιρείες στη Φλώρινα. Οι ποσότητες για τις οποίες ενδιαφέρεται, λένε οι ίδιες πληροφορίες, φθάνουν τους 1.500.000 μ.τ. ετησίως. Ο στόχος της γείτονος είναι να φουλάρει τους δύο από τους τρεις σταθμούς της, που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή με τη Φλώρινα (ο τρίτος σταθμός είναι παλιός και δε λειτουργεί), ώστε να μπορεί στη συνέχεια να κάνει διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και προς τη χώρα μας.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1.    Ποια είναι η ενεργειακή πολιτική σας απέναντι στη γείτονα χώρα που λειτούργει μονάδες παραγωγής ενέργειας, μέσω της καύσης του λιγνίτη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη συνοριακή γραμμή με τη Φλώρινα;

 

2.   Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην παράταση πέραν του 2028 των ορυχείων λιγνίτη στον νομό της Φλώρινας για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας μας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)