Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΑΝΙΧΤΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΆΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ


Ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (H5) ανιχνεύτηκε σε έναν αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus) που εντοπίστηκε νεκρός στη λίµνη της Μικρής Πρέσπας, γεγονός που καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας µας και τον αυξημένο κίνδυνο µμόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Φλώρινας.
Κατόπιν τούτου, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων:



1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διατήρηση των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση µμικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

β) σε µη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Φλώρινας.



2. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η εν λόγω σύσταση αφορά και στα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ