ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

Από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς γνωστοποιείται ότι μετά την ολοκλήρωση της από αέρος ρίψης των εμβολιακών δολωμάτων με σκοπό τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων, από τηνΔευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 ξεκινά η περίοδος ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας, η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες.
Κατά την περίοδο των δύο μηνών, θα γίνεται δειγματοληψία από ζωντανές αλεπούδες, οι οποίες θα συλλέγονται από τα μέλη των συνεργείων δίωξης, τα οποία έχουν ήδη συσταθεί.
Επιπλέον, από φέτος δίνεται η δυνατότητα σε κυνηγούς, να προσκομίζουν αλεπούδες που θανατώνουν κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των μελών των συνεργείων δίωξης.
Επισημαίνεται πως είναι απαραίτητη η επικοινωνία των κυνηγών που προτίθενται να συμμετάσχουν στην ενεργητική επιτήρηση, με τους υπευθύνους του προγράμματος, πριν τις εξορμήσεις τους, ώστε να προμηθεύονται από την υπηρεσία μας τόσο τα απαραίτητα αναλώσιμα για την δειγματοληψία και του εντύπου που απαραίτητα συνοδεύει το κάθε προσκομιζόμενο ζώο, όσο και για την λήψη οδηγιών για τον τρόπο συσκευασίας των δειγμάτων. Για να είναι δυνατή η λήψη αίματος, το θανατωμένο ζώο πρέπει να προσκομίζεται στο Τμήμα Κτηνιατρικής αμέσως μετά την θανάτωσή του και αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο κτηνίατρο. Κάθε εβδομάδα θα γνωστοποιείται στους κυνηγετικούς συλλόγους το όνομα του εφημερεύοντος κτηνιάτρου.
Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή δύο (2) αλεπούδων ανά 100τετρ.χλμ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Στην Π.Ε. Καστοριάς, πρέπει να συλλεχθούν 33 αλεπούδες. Προκειμένου να μην ξεπεραστεί ο αριθμός των 2 αλεπούδων ανά 100τετρ. χλμ.(υπόδειγμα χάρτη με τα τετράγωνα της Π.Ε. συνημμένα αποστέλλεται), στο τέλος κάθε εβδομάδας θα αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους με τον αριθμό των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται τα δείγματα.
Βάσει της ΚΥΑ 2725/81140/21.07.2015 «έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων & ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2015» άρθρο 6, οι κυνηγοί θα αποζημιώνονται με είκοσι (20) ευρώ για κάθε νεκρή αλεπού που θα προσκομίσουν στην έδρα του Τμήματος Κτηνιατρικής κατά την διάρκεια της περιόδου της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας. Τεκμήριο για το κάθε δείγμα (θανατωμένη αλεπού) θα αποτελεί το πλήρως συμπληρωμένο «έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας» (υπόδειγμα αποστέλλεται συνημμένα), το οποίο θα διατηρείται στο αρχείο της υπηρεσίας μας.
Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείξει ο κάθε αιτών κυνηγός, κατόπιν επεξεργασίας των προσκομιζόμενων στοιχείων.
Εν κατακλείδι, ο κάθε κυνηγός, μαζί με την θανατωμένη αλεπού-η οποία πρέπει να είναι κατάλληλη προς δειγματοληψία (κεφαλής και αίματος)-οφείλει να προσκομίζει στην υπηρεσία μας:
1. Αίτημα πληρωμής , στο οποίο θα αναφέρεται ο Α.Φ.Μ. και το ΙΒΑΝ του λογαριασμού του αιτούντος κυνηγού,
2. Άδεια κυνηγιού σε ισχύ (φωτοαντίγραφο),
3. Πλήρως συμπληρωμένο «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας» (ένα έντυπο ανά θανατωμένη αλεπού)
Για την καλύτερη προετοιμασία & συντονισμό των διαδικασιών συλλογής των δειγμάτων, παρακαλείστε να επικοινωνείτε με τους υπεύθυνους κτηνιάτρους του προγράμματος, τα στοιχεία των οποίων παρουσιάζονται κάτωθι:

α.α. Ονοματεπώνυμο κτηνιάτρου, Διεύθυνση προσκόμισης θανατωμένων ζώων, Τηλέφωνο επικοινωνίας
1 Γκόγκης Χρήστος Τμήμα Κτηνιατρικής, 6ο χλμ Καστοριάς-Μεσοποταμίας 6944724539
2 Δημοπούλου Σμαράγδα Τμήμα Κτηνιατρικής, 6ο χλμ Καστοριάς-Μεσοποταμίας 6946781792

Κάθε εβδομάδα θα σας αποστέλλεται το όνομα του εφημερεύοντος κτηνιάτρου.
Για το χρονικό διάστημα από 21 Δεκεμβρίου 2015 έως και 27 Δεκεμβρίου 2015, εφημερεύει ο Γκόγκης Χρήστος.
Για το χρονικό διάστημα από 28 Δεκεμβρίου 2015 έως και 3 Ιανουαρίου 2015, εφημερεύει η Δημοπούλου Σμαράγδα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Διεύθυνσης Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τμήμα Κτηνιατρικής, κα. Σμαράγδα Δημοπούλου, τηλ2467076023.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΥΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ