ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΕΛ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ερώτηση σχετικά με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Φλώρινας και τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπέβαλλε η  Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Ραχήλ Μακρή. Στην ερώτηση της η κ. Μακρή αναφέρει:  "Kατόπιν συνάντησης που πραγματοποίησα με τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Σεβασμιότατο Θεόκλητο, μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήσαμε μου μετέφερε τα καθημερινά παράπονα που λαμβάνει από πολίτες της περιοχής για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου».Όπως καταγγέλλεται το νοσοκομείο Φλώρινας είναι υποστελεχωμένο σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμα και απλά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.Τις καταγγελίες αυτές ενισχύουν δημοσιεύματα, των ιστότοπων "crashonline" και "newsbeast" 3 Σεπτεμβρίου 2014, καθώς και του apoceis.blogspot στα οποία αναφέρονται ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει 9 γιατροί, ο φαρμακοποιός, 23 νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό από το Νοσοκομείο και δεν έχουν αντικατασταθεί. 
Επίσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, όπως είναι τα αντιδραστήρια και τα φάρμακα. Έντονα είναι και τα προβλήματα της Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής και Χειρουργικής κλινική. Αναλυτικότερα : "Το πρόβλημα της Παιδιατρικής συμπαρασύρει και τη Μαιευτική. Ειδικευόμενοι γιατροί δύσκολα έρχονται γιατί δεν υπάρχουν και ειδικοί.
Ο μοναδικός χειρουργός θα συνταξιοδοτηθεί και το Νοσοκομείο θα μείνει χωρίς χειρουργό, γιατί βάσει της μνημονιακής πολιτικής, όταν ένας γιατρός συνταξιοδοτείται, καταργείται η θέση του.
Τελευταία, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά με την κάλυψη των θέσεων, με μετακινήσεις γιατρών από όμορους νομούς, ενώ η τοποθέτηση επικουρικών γιατρών και προσωπικού καθυστερεί."
Σε άλλο σημείο αναφέρεται το εξής: " Είχαμε πληροφορηθεί επίσημα πως με βάση το μνημόνιο οι προσλήψεις αρχικά ήταν 1 πρόσληψη για κάθε 2 αποχωρήσεις, μετά το μέτρο έγινε 1:5, ακολούθως 1:10 κάτι που στην πράξη δεν υφίσταται.  Με αφετηρία το νέο μισθολόγιο και το πάγωμα στις προσλήψεις μόνιμες και επικουρικές, το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν 216 και σήμερα 2,5 χρόνια μετά έφτασε στους 190 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων. Κύρια αιτία είναι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις υπαλλήλων, και η μη αναπλήρωση αυτών. Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν και οι οδηγοί των ασθενοφόρων που μετατάχθηκαν στο ΕΚΑΒ αφήνοντας ακάλυπτες ορισμένες από τις υπηρεσίες που εκτελούσαν έως τότε στο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα το νοσοκομείο Φλώρινας σήμερα λειτουργεί: Χωρίς Φαρμακοποιό (αναμένεται πρόσληψη επικουρικού).  Με τρεις αντί τεσσάρων ειδικών Παθολόγων. Με δύο αντί τεσσάρων ειδικών Παιδιάτρων. Χωρίς Νευρολόγο. Χωρίς ΩΡΛ. Με έναν Διευθυντή Ορθοπεδικής και έναν Επικουρικό Ιατρό αντί τριών μονίμων Ορθοπεδικών. Με έναν Διευθυντή, έναν επιμελητή Α και έναν Β ιατρούς Αναισθησιολόγους αντί τεσσάρων. Με έναν Διευθυντή Χειρουργικής και δύο Επικουρικούς χειρουργούς αντί τεσσάρων μόνιμων ειδικών Χειρουργών.
Χωρίς Διαιτολόγο. Χωρίς Ψυχολόγο. Με μία θέση καλυμμένη Κοινωνικής εργασίας αντί δύο μόνιμων. Χωρίς κάλυψη των δύο θέσεων Βοηθών Φαρμακείου. Να σημειωθεί ότι έως το τέλος του χρόνου αναμένονται και άλλες συνταξιοδοτήσεις Ιατρών, Νοσηλευτών-τριών και Υγειονομικών Υπαλλήλων.  Η στοιχειώδης λειτουργία του Νοσοκομείου εξασφαλίζεται χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες όλων των εργαζομένων. Εξακολουθούμε να παρέχουμε ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με τα μέσα που διαθέτουμε, αλλά φοβόμαστε και ανησυχούμε για το κοντινό μέλλον." Ευελπιστούμε ότι δεν θα έχετε την αναλγησία του προκατόχου σας ο οποίος κώφευε σε συνεχή επισήμανση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτικές μονάδες στην Δυτική Μακεδονία στο χώρο της υγείας, και παραβιάζοντας τον κανονισμό της Βουλής δεν απαντούσε στις ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθετα.
Η παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας, την οποία μέχρι σήμερα παραβιάζει η κυβέρνηση σας θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές , και αναγκάζοντας τους πολίτες όπως με ενημέρωσε ο Σεβασμιότατος, μητροπολίτης να αναζητούν υπηρεσίες υγείας σε νοσοκομεία γειτόνων χωρών όπως είναι η Αλβανία (Κορυτσά) και η FYROM (Βιτώλια).
Συντασσόμενη με την αγωνία του Σεβασμιότατου και των πολιτών του Ν. Φλώρινας σας επισημαίνω ότι σε μια ακριτική περιοχή, όπως η Φλώρινα, με πολικές θερμοκρασίες τον χειμώνα, χωρίς οδικό δίκτυο προκειμένου να μεταφερθούν οι ασθενείς σε μεγάλα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, η ανάγκη στελέχωσης των Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου» με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθίσταται επιτακτική .
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αληθεύουν τα καταγγελλόμενα στα ανωτέρω δημοσιεύματα;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την στελέχωση και την αντιμετώπιση των λοιπών προβλημάτων και με ποιό χρονοδιάγραμμα;
Αθήνα, 5/9/2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)