ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Ερώτηση προς τον κ.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα : Παραχώρηση χρήσης αγροκτήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών με σκοπό την ανάδειξη, διατήρηση και επιδεικτική λειτουργία του παραδοσιακού νερόμυλου στον Αγ.Γερμανό. κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας. Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών δραστηριοποιείται στην περιοχή μας και έχει πλούσια δράση σε θέματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά. Έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και έχει βραβευτεί δύο φορές ως Best of the Best για τα προγράμματα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία συμμετείχε. Η δράση της βρίσκεται στον αντίποδα των αρνητικών παραδειγμάτων αδιαφάνειας στη λειτουργία ορισμένων ΜΚΟ που έχουν προβληματίσει το κοινό. Η δράση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών αποτελεί θετικό παράδειγμα ορθής λειτουργίας με διαφάνεια, κοινωνική ευαισθησία και χρηστή διαχείριση. Μάλιστα για το έργο το οποίο αποτελεί και την αφορμή της ερώτησης βραβεύτηκε με το βραβείο Europa Nostra από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο ήταν η αποκατάσταση του παραδοσιακού νερόμυλου του Αγίου Γερμανού και πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών από ιδιώτες και μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Επειδή πρόκειται για ένα κοινωφελές έργο που θα είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία,
Επειδή με τη δράση αποκατάστασης εντάχθηκε ο παραδοσιακός νερόμυλος στα μνημεία διατήρησης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των μελών και επιστημόνων που εργάστηκαν με την καθοδήγηση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών
Επειδή πρέπει να ενισχύονται τα παραδείγματα αγαστής συνεργασίας κρατικών φορέων, κοινωνίας των πολιτών και τοπικής κοινότητας. Ερωτάται ο Υπουργός αν προτίθεται να παραχωρήσει τη χρήση του αγροτεμαχίου και του νερόμυλου που βρίσκεται εντός του στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών με σκοπό να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του μύλου , να αναδειχθεί ο κοινωφελής σκοπός της διατήρησης και ανάδειξης των πολιτιστικών και λαογραφικών αξιών του προ-βιομηχανικού αυτού μνημείου, αλλά και να προβληθεί η οικολογική αξία του Αγίου Γερμανού. Σημειώνεται ότι η λειτουργία του κτιρίου θα περιλαμβάνει:
-Την ελεύθερη πρόσβαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες
-Τη συντήρηση του κτιρίου διαχρονικά
-Τη λειτουργία του μύλου ως χώρο εκθεσιακό και διεξαγωγής πολιτιστικών δραστηριοτήτων
-Τη λειτουργία του χώρου για τη διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Σέλτσας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΞΥΣΤΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΤΟΝΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΙΑΠ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ