Χαιρετισμός Όλγας Μούσιου Μυλωνά στο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Ο HOMO UNIVERSALIS ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΕΝΑΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»

Εκλεκτέ Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι θεσμών και Συλλόγων, αγαπητοί Σύνεδροι. Η Δημοτική αρχή Φλώρινας με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει ως συνδιοργανωτής του σημερινού Συνεδρίου για τον «αεί πάνσοφο» του αρχαίου κόσμου, τον Αριστοτέλης, που είναι η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας ομόφωνα στήριξε το αίτημα συμμετοχής μας στη συνδιοργάνωση εκτιμώντας ότι ο ογκόλιθος του αρχαιοελληνικού πνεύματος, ο Σταγειρίτης στοχαστής Αριστοτέλης άλλαξε καθοριστικά τόσο τη σκέψη και τα γράμματα όσο και την επιστημονική μεθοδολογία.Πανεπιστήμων της εποχής του ο Αριστοτέλης, φιλόσοφος, κορυφαίος εκπαιδευτικός και αναμφίβολα ο συστηματικότερος και μεθοδικότερος νους της αρχαιότητας, έχει περάσει στην αθανασία και στην παγκόσμια αναγνώριση τόσο από το διδασκαλικό του έργο όσο και από την ασύλληπτη συνθετική ικανότητα της διάνοιάς του.Συγχαίρουμε την επιστημονική και την οργανωτική επιτροπή για την επιλογή της να εμβαθύνει και πάλι στο ανεξάντλητο έργο του ανθρώπου που έκανε τη λογική πρόταγμα του φιλοσοφικού κόσμου και ασχολήθηκε στο πλαίσιο της φυσικής φιλοσοφίας του με τον περιβάλλοντα κόσμο και τα πλάσματά του. Το αριστοτελικό σύστημα, με την πρωτοφανή εξηγητική του ρώμη, επιβίωσε της εποχής του και μπόλιασε γόνιμα τη δυτική σκέψη στους αιώνες που θα ακολουθούσαν, διαπερνώντας ταυτόχρονα την επιστημονική σκέψη μέχρι και τα νεότερα τουλάχιστον χρόνια της επιστημονικής επανάστασης.Σήμερα, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να εμβαπτιστούμε ξανά στη σκέψη του Αριστοτέλη δημιουργικά και στοχαστικά και να αντλήσουμε τα νάματα που μας είναι τόσο χρήσιμα σήμερα στην άνυδρη εποχή της κρίσης και της διανοητικής «ξηρασίας» που διάγουμε.



Σας απευθύνω τις εγκάρδιες ευχές του Δημάρχου Φλώρινας, κ. Ιωάννη Βοσκόπουλου, και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου και τις ευχαριστίες μας που επιλέξατε τον τόπο μας για μια τόσο σημαντική εκδήλωση και το Πανεπιστήμιό μας που είναι μια πλούσια κυψέλη πολιτισμού. Ευχόμαστε ότι όλοι οι προσκεκλημένοι θα περάσουν όμορφα στη Φλώρινα, την ατμοσφαιρική και γοητευτική πόλη των καλλιτεχνών και του πνεύματος και θα μας ξανάρθουν με την πρώτη ευκαιρία! Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)